Nagyon nehéz lesz ezt megírni úgy, hogy senki ne bántódjon meg (mert megbántani nem akarok, nincs is értelme, nem is akarok, meg nincs is értelme, mondom, én nem bántok senkit. Jó, majdnem senkit, aki a gyerekemhez nyúl, azt megölöm.)

A lényeg, hogy a közelmúltban súlyos dollármilliókért cserébe szembe mentem az elveimmel és ezért az a büntetésem, hogy heti háromszor csoportok ülnek velem szemben.

Én nem hiszek a csoportos nyelvtanításban. szerintem ez akkor lehetne hatékony, ha pontosan ugyanolyan szinten lévő, pontosan ugyanolyan célokra gyúró, pontosan ugyanolyan személyiségű embert válogathatnék össze (sok szerencsét hozzá). Praticamente két olyat, aki ugyanakkor ér is rá, de ez már tényleg űrkutatás.

Még mielőtt a nemlétező olvasóim felhorkannak, hogy: DIFFERENCIÁLÁS!!!!! gyorsan hozzátenném, hogy igen-igen, differenciálás, nincs ezzel semmi gond, én is tartottam már két párhuzamos órát egy csoporton belül és nem is egyszer, hanem inkább sokszor, de amióta az emberek súlyos lóvékat helyeznek el direkte az én kezembe, addig nem látom, hogy miért kapnának ezért 50-75%-ot a 100 helyett. Ennyi az egész, egyébként felőlem ülhet itt a szomszédom is egy ámbrás cettel, valami közös pontot tuti találok. (Erről az jut eszembe, mikor még adott nyelviskolában adott főnököm az első óra előtt feltett milyen szint? kérdésre azt mondta: vigyél mindent kezdőtől a felsőfokig, ami mindent el is mond adott nyelviskola szintfelméréseinek komolyságáról és az ott folyó oktatás színvonaláról.)

Vissza a csoporthoz. Csak lányok (grrráááááh) akik bolti eladók egy számomra teljesen értelmetlen termékeket áruló üzletlánc boltjaiban, de ez egyik sem az ő hibájuk. Az kellene, mondja A Vezetőség, hogy tudjanak kommunikálni a boltba betévedő külföldiekkel.

Ezt úgy kívánja elérni A Vezetőség, hogy kéthetente (!) 5 órán át (!!!!!!) ülnek velem szemben, ami azért jó, mert a két óra között zéró az input, viszont amikor itt vannak, az első 2,5 óra után leáll az agyműködésük. (Nem csodálom, mert mondjuk marha szórakoztató vagyok, persze, de azért nekem is vannak határaim. Általában a 4. óra után valószínűleg már csak az segítene, ha Vin Diesel vetkőzne nekik.)

A legmegdöbbentőbb ezekkel a lányokkal kapcsolatban nem az, hogy mennyire nem tudnak angolul (szerintem manapság nagyon kevés 30 alatti embert találunk, aki annyit sem tud angolul, hogy áj em Renátó vagy mondjuk az agya nem köti a bus szót a buszhoz), hanem inkább az, hogy mennyire elhatározták, hogy ők soha nem is fognak tudni angolul. Az első hét után egyértelművé vált, hogy ha itt érdemi munkát szeretnék végezni, akkor három hónapot csak arra kellene szánni, hogy kurva nagy csákányokkal lebontsam azt a falat, amit maguk meg az angol közé építettek. aztán kellene még egy arra legalább, de inkább kettő, hogy valamilyen szinten fejlesszem azokat a képességeket, amik nélkül mocskosul nehéz megtanulni bármilyen nyelvet tantermi környezetben. Nullához közelítő munkamemóriával és a rövid távú memóriával, például. Vagy a legalapvetőbb magyar nyelvtani jelenségek ismerete nélkül. Direkt nem írok szabályokat, mert az nem biztos, hogy a szabály konkrét ismerete segít, de mondjuk azt hogy mi a tiéd az egyes szám, a tiétek pedig többes, az néha jól jönne. De tényleg ne legyek már ilyen szőrszálhasogató, szarnék én a többesszámra, ha egy egészen kicsit nyitottabbak lennének. Sajnos a beszűkültség az egyik legnagyobb akadálya a nyelvtanulásnak és tudom, hogy nagyon csúnya dolog ilyeneket írni, de akkor is így van.

Hogy mire akartam kilyukadni az most nincs meg igazán, talán arra, hogy ha lenne rá idő és pénz (ami nincs), akkor rohadtul nem ott kellene kezdeni ezekkel a csajokkal, hogy nyelvet tanulunk, hanem ott, hogy megnézzük, hogy mik azok a képességek, amik fejlesztésével sokkal könnyebb lenne a nyelvtanulás és egy pár hónapon át kalapálnánk azokat. Meg nagyon sokat beszélgetnénk arról, hogy miért jó az, ha valaki beszél egy (vagy négy) nyelven és miért nem rossz az, ha nyelvet kell tanulni. Halandzsáznánk mindenféle nyelveken abból a 4 szóból amit ismerünk, hogy lássák, hogy ez az egész egy vicc és lássák, hogy nincs olyan, hogy nem megy. Meg beszélnénk arról, hogy miért nem szar az angol - mert az angol szar és az angolok hülyék, mert tökre nem úgy beszélnek mint mi, szóval nagyon hülyék - és ha már hasznos is, mi lenne, ha inkább szeretnénk. Na, ilyenekről. Hát nincs az a cég vagy ember, aki ezt kifizetné, az tuti.

Szerző: krupecka  2013.11.26. 10:11 Szólj hozzá!

Címkék: falak csoportos nyelvtanulás

A bejegyzés trackback címe:

https://csakazertisangol.blog.hu/api/trackback/id/tr415654725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása